Izbor kvalitetnog video nadzora

Izbor kvalitetnog video nadzora

izbor kvalitenog video nadzora

sensor-sizes-1024x540

Osnovno pravilo kod odabira videonadzora je kvalitet slike, koji se dobija odgovarajucom rezolucijom kamere i odgovarajucom rezolucijom snimka koju moze da snimi dvr(digitalni snimac).
Sto je veca rezolucija kamere i rezolucija snimka imao kvalitetniji video nadzor. Rezolucija se izrazava u pixelima (horizontal x  vertical) veca rezolucija jednostavno omogucava snimanje veceg broja pixela koji daju jacu i ostrinu slike sa vise detalja. Najvaznija stvar je da veca rezolucija omogucava da prilikom zumiranja snimka dodje do manjih degradacija slike uz ocuvanje detalja tako da prilkom zumiranja i dalje imamo relativno ostru sliku na kojoj se mogu videti detalji koji nas interesuju. To je jako vazno jer prilikom analize slike ako se snimani objekat nalazio na desetak metara od kamere jedino zumiranjem mozemo videti detalje koji mogu biti kjucni za analizu snimka.


Danas mozemo potvrditi da je osnovni nivo kvaliteta tj standard rezolucija kamere od 2mpx i snimak urezoluciji 1920×1080 pixela tj full hd rezolucija koju danas podrzavaju skoro svi televizori. 
Starije analogne rezolucije cif(352×240, vga 640×480,d1 720×576) su proslost i nisu vise vredne spominjanja. Takodje skrenuo bih paznju da se kamere rezoluciji od 1 mpx i 1.3 mpx u svetu vise neproizvode i da se prodaju na trzistu zalihe tih kamera. Tako da su i one proslost jer imaju duplo slabiju rezoluciju od 2mpx kamera. Snimaci koji snimaju manje rezolucije od full hD (1920×1080) nisu dobro resenje jer ako stavimo kamere od 2mpx a snimac koji podrzava slabije rezolucije snimanja (720 p 1280×720 ili 960p 1280×960 ili u novije vreme 1080 n rezolucija 1080×960) nismo iskoristili rezoluciju kamere jer ce snimak biti losiji. Razlika u ceni izmedju slabije snimaca i full hd snimaca je 30 evra i nije vredna kvatiteta koji je duplo slabiji sa slabijim snimacem. Tako da prilikom stavljanja video nadzora nebi trebalo ici ispod rezolucije kamera od 2mpx i full hd snimaca. Danas su kvalitenije rezolucije od 4 mpx i 8 mpx dostupne  kupcu i krecu se od 500 evra pa na vise. Obzirom da se videonadzor vodi kao investcija koja se stavlja bar za par godina uvek treba razmisliti o stavljanju kvalitetnijeg videonadzora u skladu sa mogucnostima jer onda ste bar par godina mirni da vas tehnologija nece presisati bar neko vreme.

dip ing Informacionih tehnoligija nikolic miroslav